Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. slavosraz 20. - 24. 3. 2019

Středa 20. března

 

Na 23. slavosraz jsme nemuseli čekat půl roku jako obvykle. Od listopadu do března bylo přeci jen míň času a my jsme zase tu :)

 

Sice se nám pány trochu zkomplikovaly a nemohli jsme začít hned po obědě, ale i večerní příjezd byl fajn. Východ dorazil ve složení Fišarka, Mašlička a Drátek a Víťa nás mohla obejmout těsně před sedmou večer.

 

Sice jsme se v autě shodly, že dnes půjdeme spát hodně brzy, ale plány jsou od toho, aby se měnily :D Zasedly jsme k buchtě a slanému štrůdlu od Drátka a pustily se do díla. Věrka s Víťou draply drátky a vyráběly ptáčky z barevných sklíček.

Já s Mašličkou jsme hned začaly zkoušet stříhat kytičky z PET lahví, nahřívaly je nad kahanem a zkoušely různé tvary a kombinace barev. Na to, že jsme chtěly jít spát hned po příjezdu, jsme vydržely docela dlouho. Do pelechu jsme šly kolem jedenácté.

 

 

 

Čtvrtek 21. března

 

Ráno jsme se pěkně dospaly. Víťa si zaběhla do práce a já jsem se šla jen tak proběhnout po Slavonicích, které jsou v tuhle dobu liduprázdné. Když jsem dorazila do Růže, Věrka i Mašlička už byly vzhůru. Po snídani jsme s Mašličkou zajely do školky pro balík, ve kterém přišly propriety na cínování a betonování. A protože bylo nádherně a sluníčko svítilo ze všech sil, vzala jsme si hůlky a šla se projít na cyklostezku najít nové kešky, které od posledně přibyly.

 

Když jsem se asi v jedenáct vrátila, už na mě čekala slovenská sekce – Mia s Petrem :) Vybalili se, ubytovali a šli jsme na oběd. A na pivko :)

 

 

Z východu Čech dorazila dnes ještě jedna skupinka, a to nováčci Kaňkovi od Třemošnice. Helenka, 2x Jarda a Dalibor. Helenka šije a hlavně šije krásné kabelky. Helenka s manželem s námi zůstali a mladí se vydali za svým programem.

 

 

Za chvíli po „Kaňkách“ se objevila naše Alča, tentokrát s osobním šoférem :) A donesla nádherné lapače snů a háčkované dečky. Lapačů prý zvládla od října do Vánoc sedmnáct!!!

 

 

Po obědě dorazila do Růže stále mladší Jarmil s novým štěňátkem Madlenkou, která nás po příchodu všechny řádně opusinkovala a vzápětí usnula Mie v klíně.

 

 

Odpoledne jsme sbalili PETlahve a ostatní nepořádek a s chutí se pustili do cínování. Sice už jsme věděli, že máme domluvený kurz na podzim, ale protože už Mašlička aktivně nakoupila, nějaké pájky jsme taky doma našli, netrpělivě jsme se na to vrhli sami. První pokusy nevypadaly úplně dobře. Cín se netavil, hrot na pájce záhadně ubýval, měděná páska nám opadávala, cín nedržel na drátku, prostě co mohlo, to se nedařilo. Ale protože si Mašlička umanula, že potřebuje udělat čtyři anděly, nevzdala se a bojovala. Díky Petrovi, který nám opaloval lak z drátů v krbu, šmirgloval, čistil… a vůbec nám technicky vysvětloval, proč se nám nedaří, se to nakonec přeci jen zlomilo :)

 

 

Víťa s Helenkou si v pět odběhly na tančírnu, Mia na masáž, Mašlička si s Věrkou v šest zašly na pilates a na sedmou byl naplánovaný úplňkový výšlap. Na ten jsem se nachystala já, Mia, Peťa a Jarda. Úplněk nás provázel od hasičárny až po Fratres.

 

 

Když jsme se vrátili kolem deváté do Růže, Mašlička už měla hotové dva andílky a začínala třetího. Nevzdala se holka šikovná a vyplatilo se :) Dorazila i Alča z Bejčkova Mlejna a donesli domácí voňavou slivovici. Seděli jsme a pracovali až do jedné do noci. Věrka s Helenkou a Víťou drátovaly motýly, Mašlička neustále zlepšovala cínované anděly, Mia pletla papírové zajíce a já se trápila s deníčkem :D Ale přeci jen jsem něco udělala. Alespoň kousek síťovky jsem uháčkovala :)

 

 

 

Pátek 22. března

 

Ráno jsme vyspávaly do devíti :) Věrka běžela hned po ránu na masáž k paní Kósové. Jak se vrátila, my už jsme byly s Mašličkou po snídani. Mašlička se pustila do cínování a začala patinovat.

 

Zanedlouho dorazila Dyta se Zdendou :) Dyta se ujala Helenky a začala učit kroucené pletení. Sama se hned pustila do pletení ošatky. Se Zdendou jsme probrali novou sérii keší po cyklostezce, na kterou se vydal po obědě na koloběžce.

 

 

Z Bejčkova Mlejna doběhla Alenka a s Věrkou Drátkem se začala učit drátovat zvoneček.

 

Po jedenácté dorazili další nováčci – učitelé Andrejka a Jirka ze Znojma. Andrejka už u nás byla na skok na podzim, ale opravdu jen na skok. Zatímco Jirka osedlal dvoukolového oře a vydal se na přeshraniční projížďku, Andrejka se hned stala Dytinou žačkou a spolu s Helenkou se učily motat ruličky.

 

 

Když už jsme byli pro letošek všichni, zaběhli jsme si na oběd. A tentokrát jsme s Mašličkou zaprasily pro Méďu, když za námi nemohla dorazit :) Jen fotku jsem nikde nedohledala. Ach jo :(

 

A kde se vzaly, tu se vzaly, objevily se Jarmil s Mařenkou. Jarmil nám zase přišla vyrazit dech tím, co zase všechno vyrobila. Tentokrát šila a háčkovala korálkové dutinky, náramky a vánoční hvězdičky. Nádhera!!!

 

 

A protože chceme být všichni zdraví, Petr si pro nás připravil praktickou ukázku výroby kimči. Samozřejmě s ochutnávkou. Kimči je „rychlo“kvašená zelenina z čínského zelí, jarní cibulky, česneku, zázvoru, chilli papriček a probiotik, která v kimči vzniknou mléčným kvašením. Ochutnávka už hotového a dovezeného kimči ze Slovenska proběhal venku, protože tato lahůdka úžasně voní :D Pokud jste na kimči dostali chuť, spoustu receptů poskytne strýček Google ;)

 

 

Hned po kimčikurzu se dámy pustily do drátování ptáčků a do výroby kytiček z PETlahví. S touhle recy technikou přijela na podzim Monika a zjistili jsme, že si ji opět necháme na podzim, až budeme mít kvalitní lektorku. Materiálu máme dost ;)

 

 

A kde se vzal, tu se vzal čím dál vyšší vysokoškolák Adam :) Bohužel už má tolik aktivit, že nás stíhá jen pozdravit a když ho chceme vidět, musíme se jít najíst do Mázhauzu :D

 

 

S postupujícím večerem se Víťa pokoušela naučit Miu frivolitkovat. Mie to pořád nepřeskakovalo a nepřeskakovalo. Ale asi to bylo tím, že si prý dala večer jedno pivko a člunek pořád pouštěla z prstů :D Na pomoc přispěchala ještě Mašlička, která na pár minut pustila z ruky pájku :D Ale nakonec to Mie přeci jen přeskočilo a „aha efekt“ se dostavil :)

 

 

I tentokrát dovezla Mašlička inovaci. Tentokrát silikonové formičky na betonové svícny. Samozřejmě, že jsme je hned museli vyzkoušet. Ale že se s tím betonem dá čarovat.

 

 

 

Sobota 23. března

Hned od rána bylo v plánu povídání s astroložkou. Pro každého, kdo chtěl, vypracovala podle data, hodiny a místa narození paní Ambrozová vlastní horoskop.

 

 

Já jsem si dopoledne oběhla Slavonice a nafotila něco z místní architektury.

 

 

Petr od devíti točil na kruhu u Terezy podšálky k moka šálkům, které si tu vyráběl na podzim. Čekaly tu i dvě nádherné modré ušaté misky pro Moniku :) A fotky? Vím, že jsem fotila i Petra i Mončiny misky, ale jsou fuč :(

 

Po obědě si mohl každý, kdo chtěl, probrat svůj vlastní horoskop. Paní Ambrozová s námi strávila celý den a jako poděkování dostala krásného anděla od Mii a přívěsek od Mašličky.

 

 

Věrka s Helenkou a Jarmil drátovaly ptáčky, Andrejka pletla svou první ošatku, Mašlička cínovala anděly, Mia pletla zajíce, Dyta jela jednu ošatku za druhou.

 

 

Dyta s Miou a teamem „konečně“ dodělaly Vítin piknikový košíček. Nezůstalo jen u víčka, ale vyrobily jsme i zeleninu, ovoce, žížalu, šneka :)

 

 

Petr si večer odskočil vyfotit Slavonice a můžete se pokochat, jak jsou krásné i v noci.

 

 

Zdravé jádro opět vydrželo do noci a nasmáli jsme se, až jsme zase slzeli. Jen pro vzpomínku vypisuju klíčová slova – ploutve, polibek od prince, kožich versus díra. Lidičky díky za tuhle úžasnou společnou smiling terapii :D :D :D

 

 

 

Neděle 23. března

Poslední den zkráceného týdne je tu. Ráno za námi dorazila Jarmil s Madlou, aby se s námi mohla rozloučit a vyfotit :) Zase nám ten společný čas tak neskutečně rychle utekl. I když už jsme si z prodlouženého víkendu udělali zkrácený týden, pořád máme málo času.

 

 

Takže zbývá už jen uklidit, vyfotit všechny výrobky, rozloučit se a rozjet se do svých domovů.

 

 

Příští sraz jsme naplánovali na 6. - 10. listopadu 2019 a bude už 24. v pořadí. Takže se těším na další milá setkání :)

 

Díky Petrovi, Mie a Mašličce se můžete podívat na fotky na tomto odkazu:

https://slavosrazy.rajce.idnes.cz/23._slavosraz_-_20._-_24._brezna_2019

 

♥ ♥ ♥ Díky všem za to, že jste a „Merci“, díky za to, že jsi ♥ ♥ ♥

 

Vaše čím dál pomalejší reportérka Fišarka :)